Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις οι οποίες προκύπτουν από τις δραστηριότητες στη γεωργία και την κτηνοτροφία, παράλληλα με τα διατροφικά σκάνδαλα, ευαισθητοποιούν όλο και περισσότερο την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με το ζήτημα της παραγωγής τροφής.
Τα συστήματα ποιότητας αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο μετά από την απαίτηση των καταναλωτών για ασφαλή τρόφιμα που θα παράγονται με φιλικούς για το περιβάλλον τρόπους.
Πιστοποίηση καλείται η απονομή εγγράφων και η καταχώρηση σε καταλόγους που αποδεικνύει τη συμμόρφωση προϊόντων ή/και συστημάτων ποιότητας με τις απαιτήσεις συγκεκριμένων τυποποιητικών εγγράφων.
Το IQS προκειμένου να δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και στα συστήματα διαχείρισης που πιστοποιεί, θέτει τους παρακάτω στόχους:
- Εξασφάλιση της Εμπιστευτικότητας και Αξιοπιστίας του ως φορέα πιστοποίησης.
- Αξιόπιστη και ανεξάρτητη αξιολόγηση τρίτου μέρους.
- Ανεξαρτησία από κάθε εμπορική, οικονομική ή άλλη πίεση που θα μπορούσε να επηρεάσει την κρίση του.
- Ανταπόκριση στις απαιτήσεις των πελατών του με τον πλέον αποδοτικό και οικονομικό γι' αυτούς τρόπο.
- Εξασφάλιση της χρήσης σε επιθεωρήσεις και συμμετοχή σε τεχνικές επιτροπές και στο Ανεξάρτητο Συμβούλιο Πιστοποίησης, μόνον κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού και εξωτερικών συνεργατών με αποδεδειγμένη εμπειρία και διαπιστευτήρια.
- Την αξιολόγηση και πιστοποίηση της συμμόρφωσης προϊόντων και συστημάτων ποιότητας ως προς εθνικά ή/και διεθνώς αποδεκτών τυποποιητικών εγγράφων (εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκοί κανονισμοί, πρότυπα).
- Την αποδοτική εφαρμογή τεκμηριωμένου ΣΔΠ που να καλύπτει τις απαιτήσεις του συστήματος πιστοποίησης.
- Επικοινωνία με αρμόδιους δημόσιους ή και κλαδικούς φορείς για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό αποκλίσεων των προμηθευτών από τις απαιτήσεις του συστήματος πιστοποίησης.
|